KALIBRGUN CRICKET WB légpuska


A Bullpup


MŰSZAKI ADATOK:

-TELJES HOSSZ 680 MM, de több változatban is készül.

-CSŐ HOSSZ: 450 MM (5,5MM STANDART VÁLTOZATNÁL)

-SÚLY: 3100 GRAMM (fa tussal) vagy 3600 GRAMM (műanyag tussal)

-KALIBER: 4,5mm-5,5mm-6,35mm-valamint  9,0 mm!

-ENERGIA: Készül 7,5J-tól egészen 200J-ig.

-LÖVET:14 LÖVETŰ FORGÓTÁRAS PCP FEGYVER.(5,5ös)

-BIZTOSÍTÁSA: NINCS!

-SÜTÉSE: KÉT ZÓNÁSNAK MONDANÁM,ÁLLÍTHATÓ HOSSZ ÉS ERŐ.

-REGULÁTOR: VAN!

-FEGYVERTUS:ELVILEG DIÓFA VAGY MŰANYAG.(PLB)

-ÁRA:KB 1350-1400 EURÓ AMI 420-440.000 FT!

-Ajánlott lövedékek :JSB, AZ ENERGIÁNAK MEGFELELŐ SÚLYBAN!


A GYÁRTÓ HONLAPJA:  http://eng.kalibrgun.ru/home


 

           

 

A Kalibrgun cricket egy teljesen új kategóriát képvisel a légfegyverek között,aminek elnevezése a "Bullpup".

A Kalibrgun gyártása Csehországban, Prágában történik.Viszont ha az információim nem csalnak,akkor az igazsághoz hozzá tartozik hogy ez a fegyver valójában orosz szabadalom,csak valamiért nemkívánatos volt a saját országában,ezért került gyártásba Csehországban.Ezért találkozunk ennyi Orosz nyelvű információval az interneten..

Maga a cricket kb. 2012 óta van a piacon,de jelenleg Magyarországon még tudtommal nincs márkaképviselete,így kissé nehézkes a beszerzése.A cricket úttörő volt a bullpup típusú légfegyverek között,talán csak egy gyártó előzte meg,ami a szintén Orosz, Edgun Matador.

A fegyver több változatban készül,jelenleg 4 fajta kaliberben 3 fajta tussal és kaliberenként eltérő gyári energiával.

A cikkben szereplő "WB" tus elvileg diófából készül,de nekem elég gyanús hogy az dióból van e valójában.Ha hozzá hasonlítom egy BSA R10 dió tushoz,a különbség nagyon szembetűnő.Szépségről a cricketnél szó sincs és a súlya is elég gyanús,mivel csak 3,1kg-t mértem neki.Persze lehet hogy csak rémeket látok..

A "plb" jelzésű műanyag tussal szerelt légfegyver a méréseim alapján viszont már 3,6kg!Ami nem elírás,tényleg nehezebb a műanyag mint a fa tus..Egyébként a tus jó minőségnek látszik,enyhén gumis a felülete és csúszásbiztos.Viszont itt borulni látszik a fizika és aki a könnyebb súlyt szeretné az ne a műanyag tusával válassza..

A WB tusban helyet kapott egy a mágneses rögzítésű tár tároló rekesz,amibe szükség esetén összesen 4db cricket tárat tudunk majd elhelyezni.Ugyan a fegyverhez csak 2db-ot kapunk.A tár anyaga alumínium.

        

       

Enyhén homály fedi a cricket csöveinek gyártóját is egyenlőre.Ha jól veszem ki az adatokat akkor a 4,5 és 5,5-ös fegyverekbe a CZ biztosítja a csövet,még a 6,35 és 9,0-es fegyvereibe a Lothar Walther csövei kerülnek beépítésre.

A homály oka az,hogy maga a gyártó sem igazán tudja eldönteni hogy mit is akar.A kalibrgun honlapján általában kéthetente változtatják az adatokat,hogy melyik légpuska milyen súlyú és melyik kalibert milyen tussal lehet kapni..Egyik héten még van WST tussal 4,5 és 5,5mm,már a másik héten nincs..Vicc az egész..Gondolom egyszer majd felnőnek ők is a feladathoz és tudnak majd mennyiséget gyártani megfelelő áron és megtanulnak kommunikálni a vevőkkel is :)

A CZ csövek 450 és 390mm hosszúságban,még az LW csövek 600mm-es hosszúságban.Az általam tesztelt 5,5ös cricketben normál huzagolású cső volt 12 barázdával.Ezt direkt megvizsgáltam.Az LW csövek valószínű polygon (sokszög) profillal kerülnek beépítésre a nagyobb kaliberekbe.

A cső végén egy 30mm átmérőjű nagyon jó hatásfokú hangtompító található minden crickettnél.A látszat csal,mert csak kb. a fele ami zajt is csillapít,a többi része üreges cső és a hangtompító megvezetésére szolgál a fegyvercsövön.A megvezetésre szükség is van,mert az 5,5-ös fegyvernél 6,5 - 6,7 mm átmérőjű lyukat fúrtak csak a tompira,ami azt jelenti hogy a legkisebb kereszt irányú elmozdulás esetén szét lehet lőni  a tompit:) Az Illesztése menetes a csőhöz.

        

A cricket tartálya brutál nagy, 0,28 Liter űrtartalmú.Anyaga alumínium.Maximum 300 bárra lehet tölteni ami miatt rengeteg lövést lehet leadni még maximum energián is.Itt már csak az a kérdés hogy mivel töltjük 300 bárra?

Ennél a típusnál a reduktor előre beállított nyomása 135 bár,ami azt jelenti hogy 300 és 135 bár között lehet használni,itt minden lövedék sebessége közel azonos lesz majd.

A tartály gyors töltős,amihez a töltőcsonkot a csomagban kapjuk.Töltéséhez előre kell húzni a takaró fedelet,amit egy rugó tart a helyén.Tehát a rugóerővel kicsit birkózni kell majd,amíg helyére nem kerül a töltőcsonk.A tartályt töltő szeleprész gyárilag szűkítve van,tehát nagyon lassan megy csak bele a levegő,így nem tudjuk a tartályt tönkretenni.

        

Természetesen a tartály mérőórával ellátott.

A fegyvert ha elkezdjük szétszedni,azonnal látható hogy mindenütt a legegyszerűbb megoldásra törekedtek.

        

        

Az egész fegyver szinte csak egy nagy tartályból és a hátsó blokkból áll.A tartályban található a szelep és a lehető legegyszerűbb, de jó működésű reduktor.

Az elsütő szerkezet egy közvetítő rudazattal kapcsolódik össze az elsütő billentyűvel,aminek állítása nem egyszerű.A rudazat miatt a sütés egy nagyon picit nyúlós,nem egy verseny elsütő szerkezet,de ez a fegyver nem is versenyszerű használatra készült.Állítani ugyan lehet,de nem lopta be magát a szívembe a tesztek során.Az állítása is mondhatni, kissé bonyolult..

Az elsütés hosszát a rudazat végén található menetes résszel,még az érzékenységet a 4-es jelű csavarral tudjuk szabályozni.Kifelé tekerve lesz finomabb a sütésünk.A gond csak az hogy minden állításhoz ki kell vegyük a tusból a fegyvert.

A fegyvernek biztosítása egyáltalán nincs,úgy látszik azt elfelejtették..

        

        

És ez található a fedél alatt..

        


A teljes ütőmű rész is itt található meg ebben a blokkban.Teljesen egyszerűen, pont a tartály végében található szeleppel szemben helyezték el,minden bonyolítás nélkül.Egy darab vas,amit lökdös egy rugó és ennyi a történet..

       

Az ütőmű rugóval szembe pedig egész egyszerűen tettek egy vacak műanyagból készült állító csavart,amihez egy 5ös méretű imbusz kulccsal szépen hozzá lehet férni és már állíthatjuk is amit kell..Ezt sokat ugyan nem fogjuk tekergetni,maximum 1 vagy 2 alkalommal,mivel a kulcs nyílás azonnal kisarkalódik és utána a csavart kivenni csak nem túl humánus módszerekkel lehet..

       

Ha sikerül valahogy épségben kivarázsolni mégis,akkor jobb ha azonnal fogunk egy egyszerű vasfűrészt és készítünk egy csavarhúzónyílást a csavar végére.Így van rá esély hogy tudjuk tekergetni még egy darabig..Vagy pedig jobb ha azonnal rendelünk hozzá egy fémből készült állító csavart.

Ha nem így cselekszünk,akkor így járhatunk:

       

Nem is értem hogy egy egyébként jó fegyvert ,ami több mint 400.000ft-ba kerül miért kell ilyen műanyag vacakkal elb@@ni...

A fegyvert ha tovább szeretnénk boncolgatni,az elsütő szerkezetet rudazat kiakasztása és a tartály légtelenítése a következő lépés.

A tartály végében egy csavarral tudjuk a levegőt leereszteni.(1es számú) Csak keveset lazítsunk rajta!!

Ez után a 2 és 3-as számú csavarok kivétele következik.Ennyi az egész,elrontani is nehéz lenne...

       

A tartály végében van a szelep,ezt is megnézzük:

       

       

A szelep mögött a tartály végében található a reduktor és a távtartó gyűrű.A reduktor kivételéhez egy m4-es menetes szár kell.Nem jön ki túl könnyen,bele kell kapaszkodni rendesen.

       

       

Persze ezek csak tájékoztató jellegű információk!Ha nem vagyunk profik,inkább ne álljunk neki szerelgetni ilyen szinten a fegyvert!


AZ ENERGIA:

Gyárilag egy ilyen 5,5-ös cricket 40J energiával bír.Magyarországra viszont úgy kerül,hogy egy gyengébb 7,5J-s ütőmű rugóval van már szerelve.Az erős rugót valószínű adja vele a kereskedő,vagy pár euró felárért tudjuk hozzá megvásárolni.Cseréje pillanatok kérdése,hacsak meg nem szívjuk a műanyag állító csavarral:)

       

Kapunk még gyárilag hozzá egy tartalék tömítés garnitúrát  a csomagban és egy használati útmutatót is.


A PRÓBA:

Mint írtam a cikk elején,engem a külső nem nyűgözött le.Ennyi pénzért többet vártam.Viszont fogásra nagyon kellemes és a cricket súlya sem nyom a földbe,ami nekem nagyon fontos.

A 4,5-14x50 méretű Nikko Stirling távcsővel még pont ideálisnak találtam.Súlya 4kg alatt volt.

Méréseim alapján a lövedék sebesség ingadozása mindkét ütőmű rugóval közel azonos adatokat hozott.Mindegy volt neki mekkora energiával mérem,a reduktor tette a dolgát.Még egészen kis sebességnél is 80-90 m/s -re állítva is jól viselkedett.Ingadozása + - 3 m/s belül volt általában.

A lőlapos lövészetnél 30 méterre egy 10-12mm-es szórásképet tudtam produkálni.Igaz,az első 20-30 lövés átlaga nagyobb volt,aztán állt be fokozatosan a CZ cső.Innen is lehet tudni hogy ez nem LW csővel van szerelve,mert az általában az első lövéstől kezdve hozza a papír formát.Viszont a CZ cső is,a 100. lövés környékén már szinte egy lyukat szakított a lőlapon a JSB exact-al.


ÖSSZESÍTVE:

A fegyver működése elég jó,viszont a tár betételéhez legalább 3 kéz kellene.Mondhatni ritka rossz a tárazása.Némi gyakorlás után már menni fog,megszokás kérdése.A többi része és az anyagok minősége jó,kivéve az energia szabályzó műanyag csavart.

Szerelhetősége és felépítése ritka egyszerű,ezt pozitív tulajdonságként említeném.Viszont precizitásban alatta van akár egy Steyr vagy egy  HW100-nak is.

A cricket sütésén és a fa tus kidolgozottságán azért nem ártana a gyártónak még egy kicsit finomítani,de azt hiszem hogy összességében elmondható hogy egy nagyon jó kis légpuska annak aki vadászni használja.

Zárásként még azért megjegyezném,hogy az 1400 eurós árat, azért egy kicsit soknak tartom érte..Laughing

 
S.C.   2015.10.Legfrissebb Hírek